Tag Archief van: Partij Helder
Onze droom
inOnze droom
Een partijprogramma is de concrete uitwerking van principes, van ervaringen, van meningen. Maar waar het uiteindelijk om gaat is waar we naartoe willen, met alle Nederlanders. Daarom beschrijven we hier een aantal dromen.
Een eerste opzet:
- Stel dat onze MKB’ers (de echte innovatie- en banenmotor) financieel net zo in de watten zouden worden gelegd als de grote Nederlandse en buitenlandse bedrijven …
- Stel dat er geen werklozen zouden zijn, maar alleen maar mensen die minimaal 3 dagen per week hun uitkering verdienen met ‘alternatief werk’ (tomaten plukken, sociale diensten, vrijwilligerswerk, opleiding doen, archieven ontsluiten e.a.), totdat ze zelf een baan vinden. En stel dat dit ook geldt voor arbeidsongeschikten voor zover mogelijk, en asielzoekers en statushouders tijdens het wachten ….
- Stel dat Nederland een land was waar je trots op kunt zijn omdat de basis gewoon klopt: er zijn voldoende leraren, het onderwijs is goed, er zijn voldoende huizen, je kunt overal snel van A naar B komen, er is goede zorg; er is voldoende werk; er is geen armoede; je privé data worden niet gestolen; en aan de toekomst wordt echt gewerkt (duurzaamheid, vervoer, innovatieve technieken) …
- Stel dat we een land waren dat gewoon zelf bepaalt hoeveel migranten het toelaat, maar die dan ook accepteert, opleidt, integreert etc. …
- Stel dat we allemaal trots waren op onze boeren en vervolgens samen met hen de Nederlandse landbouw en veeteelt toekomstbestendig en duurzaam zouden maken …
- Stel dat Nederland een land was waarin duurzaamheid niet werd gezien als een kostenpost maar een doel voor een toekomst, die we als burgers, bedrijven, organisaties en overheden samen gaan bouwen …
- Stel dat we de Belastingdienst zouden kunnen outsourcen? Niet om er meer mee te verdienen, maar om ze klantgerichter te maken …
- Stel dat we als kiezers een eigen doel zouden formuleren voor hoe we zouden willen leven en blijven leven (een soort Bruto Nationaal Welzijn); en dus niet als doel de hoogte van de staatsschuld of onze concurrentiepositie op de internationale markten. En vervolgens vanuit dat doel aan de slag gaan, en ja hoor, ook met die staatsschuld …
- Stel dat vrijheid, gelijkheid en solidariteit onze belangrijkste waarden waren; vrijheid voor elk van ons, gelijkheid vergeleken met de ander, en solidariteit voor wat we samen doen …
- Stel dat de EU niet van de regeringsleiders en EU-parlementariërs was, maar van ons …
- Stel dat we onszelf en onze kinderen afdoende zouden kunnen beschermen tegen (buitenlandse) hackers, misbruikers, loverboys, en datamisbruik door internetplatforms …
- Stel dat alle Nederlanders zouden begrijpen waar het over gaat in kranten, TV, social media, overheidscommunicatie, persconferenties e.a. …
- Stel dat je met 1 keurmerk zou kunnen weten welk eten en welke kleding goed is voor jou, voor de mensen die het hebben gemaakt, voor dieren en voor de natuur …
- Stel dat alle Nederlanders genoeg geld zouden hebben voor het kopen van voldoende en gezond eten, voor voldoende kleren, en voor hun kinderen in ieder geval genoeg geld voor trakteren op school en voor meedoen met schoolactiviteiten, voor sportspullen en de sportvereniging, en natuurlijk voor evenveel bijlessen als hun schoolvriendjes. Wat een slimme en gezonde medewerkers hebben we dan straks, en wat een koopkracht …
- Stel dat het klimaat van ons was, en niet van de ‘polder’ of van de EU …
- Stel dat we samen met de woningcorporaties, woningbouw- en installatiebedrijven onze woningen versneld gaan verduurzamen …
- Stel dat we in de Noordzee een volledig zelfvoorzienende stad voor 10.000 mensen zouden bouwen (die ook model kan doen voor ruimtestations); en dan nog 1, en nog …
- Stel dat het bij elke wet of rapport, in Nederland en de EU, volstrekt transparant was welke (lobby-)organisatie invloed heeft gehad op de totstandkoming van welke teksten daarin …
- Stel dat we een regering hadden die instituten als RIVM, WODC ea. niet onder druk zou zetten om het eigen beleid te dienen, en daarmee het parlement of de burgers waarvoor zij werken op het verkeerde been te zetten …
- Stel dat elke Nederlander in elke plek en gemeente in Nederland snel genoeg toegang zou hebben tot goede kwaliteit zorg …
- Stel dat we geld over zouden houden omdat dit soort dossiers niet zouden voorkomen: Toeslagenaffaire, Groningen, wet DBA (zzp-ers), WMO/Participatiewet/Jeugdwet en Passend Onderwijs, asielzoekers etc. Dan zouden we dat geld kunnen uitgeven aan innovatie en onderwijs en …
Manifest Partij Helder
inManifest Partij Helder
Waarom nog een partij, en dan ook nog Partij Helder?
Nederland is een prachtig land. Maar er is wel veel achterstallig onderhoud: in de bouw, duurzaamheid, zorg, onderwijs, files, discriminatie en integratie, belastingen e.a.
Nederlanders hebben te lang genoegen genomen met korte termijn maatregelen, slechte uitvoering (Toeslagen, Groningen, corona), een te grote invloed van grote bedrijven en hun lobbyclubs, en oneerlijkheid in kansen, belastingen e.a.
Wij willen weer trots kunnen zijn op hoe Nederland grote uitdagingen als duurzaamheid, gelijkheid maar ook corona aanpakt. Nederland kan beter, eerlijker en duurzamer!
Partij Helder gaat in Nederland, de EU en daarbuiten werken aan een duurzame en welvarende toekomst, waarin de belangen van mensen, dieren en natuur & milieu blijvend in evenwicht zijn.
Onze stijl
Onze stijl is nuchter, toekomstgericht, eerlijk en samen.
Pragmatisch en nuchter: geen hoogdravende idealen en sociaal wenselijke uitspraken, maar pragmatische nuchterheid en problemen en oorzaken eerlijk benoemen. En ondernemend: gewoon doen wat echt werkt en dat steeds verder verbeteren.
Van korte naar de lange termijn: wij geloven in de kracht van de markt maar vooral vanuit lange termijn-, duurzame en economische, doelen. Alleen met zo’n horizon kunnen we de transitie maken die nu vaak voor individuele bedrijven te risicovol is.
Eerlijk en samen: wij gaan voor echte en eerlijke samenwerking met duidelijke spelregels. Dus niet eindeloos Polderen zonder de burger maar wel met lobbyclubs. Vergaande transparantie gaat zorgen voor herstel van het vertrouwen.
In Nederland en ook binnen de EU en daarbuiten gaan wij samen werken aan een duurzame en welvarende toekomst, waarin de belangen van mensen, dieren en natuur & milieu blijvend in evenwicht zijn.
Wie zijn wij?
Wij zijn een groep burgers die op een gegeven moment dachten: en nou is het klaar! Dit kan zo niet langer. Nederland is een prachtig land. Maar Nederland kan veel beter, eerlijker en duurzamer!
Wij willen weer trots kunnen zijn op hoe Nederland grote uitdagingen als duurzaamheid, gelijkheid maar ook corona aanpakt.
Wij hebben daarom Partij Helder opgericht om het verschil te maken in Den Haag. Als naam voor de partij hebben we daarom gekozen voor Partij Helder: stevig, no nonsens, een bont gezelschap. En waarom: rechts is niet groen, en groen of links werkt niet. Even kennismaken? Kijk op onze team-pagina wat voor vlees u in de kuip heeft!
Huidige partijen
Voor veel mensen doet rechts te weinig aan duurzaamheid en is links meteen ‘te links’. Ook heeft links de afgelopen 10 jaar veel te weinig bereikt. Zo is Nederland in Europa het land met het laagste percentage duurzame energie. Ook zijn er partijen die denken dat als je iets ontkent, dat het er dan niet is, en je er ook niets aan hoeft te doen.
Samen aan de slag
Vaak lijken die problemen ons te overkomen. Ook zijn er internationale ontwikkelingen en nieuwe technieken die gewoon ‘lijken te gebeuren’. ….. Dat is maar deels zo. Wij kunnen er zeker zelf iets aan doen. En sámen. We hoeven elkaar niet aardig te vinden, maar iedereen is wel nodig. En dan? Dan wordt het onze EU, onze zorg, onze moslims, onze blanken of witten, onze internationale verdragen, ons klimaat, en onze duurzame karbonaadjes (of lamskoteletjes).
Landelijke verkiezingen 2021, en daarna Europa en ….
Partij Helder gaat helaas niet meedoen aan de komende parlementsverkiezingen in maart 2021. We konden niet in genoeg kieskringen mee doen. Wel hebben wij uit het hele land ondersteuningsverklaringen, donaties, inhoudelijke bedragen ontvangen. Daarom gaan wij door op de basis die wij nu hebben gelegd. Wij willen het verschil maken dat zo hard nodig is. De komende jaren gaan wij meedoen met verkiezingen voor Gemeenten, Provinciale Staten, Europa en Waterschappen.
Heeft dit echt zin? Ja, gewoon doen!
Sinds dit plan is gelanceerd kwamen we veel mensen tegen die zich ook ontzettend storen aan de huidige politiek en politici. Zij denken alleen ook dat er, gezien alle loze beloftes die nu weer gedaan worden, toch niets verandert. En ook het optimisme van dit voorjaar over echte veranderingen lijkt alweer voorbij. Wij denken dat er wel iets kan veranderen, en dat het juist nu makkelijker is dan ooit!
En nu? Doet u mee?
Partij Helder is druk bezig met de opbouw. Onze vraag is eigenlijk heel simpel: vindt u ook dat er iets moet gebeuren? En ziet u tussen de huidige politieke partijen het antwoord ook niet? Doe dan mee! Dan gaan we samen het verschil maken.
- u kunt zich inschrijven op de e-mail nieuwsbrief, op elke pagina rechts bovenin, zodat u echt op de hoogte blijft
- u kunt berichten op de website doorsturen via e-mail of liken voor de verschillende social media
- algemeen donateur worden van Partij Helder, voor de kosten van de website, mailen, statuten en nog veel meer.
Meer lezen
Wilt u meer lezen? Partij Helder heeft een Programma, ja, zelfs een Droom, en daarnaast een aantal veel voorkomende Vragen&Antwoorden. Ter inspiratie hebben wij onder Standpunten ook De Nederlandse Grondwet opgenomen.
Vragen en Antwoorden
Wat moet dat allemaal wel niet kosten?
U denkt misschien: nou hebben we net de begroting en de staatsschuld weer op de orde, en zijn we aan het bijkomen van corona, en dan komt Partij Helder met grootse en meeslepende plannen.
Even over dat laatste: dat klopt. Wij hebben wél een visie, en dat laten we o.a. zien. En over dat eerste: er is geld om te investeren, zeker als je deze plannen uitvoert samen met burgers, bedrijven en organisaties. En tenslotte: bij veel onderwerpen kunnen we niet langer wachten: woningtekort, lerarentekort, zorg, pfas-stikstof, boeren, duurzame energie etcetera.
Terugbrengen staatsschuld versus investeren
Ten eerste gingen de laatste kabinetten alleen voor het terugbrengen van het tekort, terwijl veel economen al jaren pleiten voor investeringen. Nu komt dat dan mondjesmaat, maar het blijven investeringen in de oude economie en bijv. niet de transitie naar een meer duurzaam Nederland
- Overheid: Nederlanders horen al heel lang dat we minder belastinggeld moeten uitgeven zodat we kunnen sparen voor een buffer. En dus hebben we bespaard op de publieke sector en onvoldoende geïnvesteerd in de toekomst.
- Maar … die publieke sector en investeringen zijn er niet voor niets. De regeringspartijen hebben dat bij de investeringen nu ook eindelijk door (bij de financiele crisis is de economie kapot bezuinigd en heeft Nederland 1,5 langer een recessie gehad).
- Investeringen zijn ook zonder crisis juist nuttig om innovatieve ontwikkelingen in gang te zetten, waar dat voor bedrijven in hun eentje een te groot risico is.
- En bijv. bij duurzaamheid is gebleken dat het de Nederlandse bedrijven niet is gelukt om duurzaamheid zonder de overheid een flinke slinger te geven.
- Ook geld voor de publieke sector is goed besteed. Als deze beter functioneert, dan houden mensen meer koopkracht over voor aankopen, zijn minder ziek, minder werkeloos etc.. Tel uit je winst!
- Die investeringen zijn dus te financieren door te lenen, maar ook door het belastingstelsel te moderniseren, waardoor er meer geld gaat naar investeringen in bedrijven.
- Samenvattend: al die plannen kunnen we financieren, en het is ook verstandig om dat te doen. Het zal even wennen zijn dat we dan niet meer het braafste jongetje in de klas zijn in de EU.
Een efficiëntere overheid kost minder geld
Daarnaast is er nog veel te halen bij het efficiënter en effectiever laten werken van overheden en bij het toetsen en bijstellen van wetten, maatregelen en subsidies. En zelfs zoiets praktisch als inkoop kan veel beter, of het nu om medicijnen gaat, IT, consultants en juristen. Met behulp van ‘big data’ kunnen we veel beter volgen wat er met onze keuzen en ons geld gebeurt: lokaal, provincies, landelijk. Ongewenste en dus meestal kostbare belangenverstrengelingen worden aan het licht gebracht. En vervolgens gaan we uitbreiden wat werkt, en stoppen wat niet werkt.
Ons kasboekje is niet op orde
En tenslotte: datzelfde Financiën dat zo parmantig binnenslands maar ook in de EU met het kloppende kasboekje pronkt, heeft zelf de financiën niet op orde. Van vele bezuinigingen, projecten, begrotingsplannen en subsidies is helemaal niet duidelijk wat die opleveren of hebben opgeleverd in het verleden. En dan hebben we het over miljarden euro’s. De Rekenkamer heeft hier al vaak over gerapporteerd, en het is niet echt verbeterd de afgelopen jaren.
Volg ons op Facebook
Nieuws
- Foto door Arthur Krijgsman via PexelsOuders, kinderen, opvang, studiebeurzen11 januari 2021 - 19:05