Waarom Partij Helder: is dat weer zo’n nationalistische partij?

Waarom Partij Helder: is dat weer zo’n nationalistische partij?

Partij Helder is een partij die trots is op Nederland. En ja, we willen veel duidelijker zijn over de Nederlandse identiteit. Dat kan namelijk ook zonder allerlei mensen uit te sluiten. Gewoon wat zelfbewuster staan voor wie we zijn en de normen en waarden waar we in geloven. En die waar nodig veel duidelijker afdwingen. Want alleen met een duidelijke identiteit heb je intern een en gemeenschappelijk uitgangspunt en weten mensen waar ze aan toe zijn. En alleen zo ben je naar buiten toe ook veel duidelijker. Migranten weten dan bijvoorbeeld waar ze voor kiezen als ze naar Nederland komen.

Nationalisme betekent vaak uitsluiting; daar zijn we niet van

Veel mensen en sommige partijen verwarren wat ons betreft nationalisme met uitsluiting. Het idee is dan dat de oorspronkelijke bewoners van onze natie een soort homogene groep zijn met de oudste rechten. Nieuwkomers, die anders zijn, horen daar niet bij of moeten zich aanpassen.

Los van het feit dat ook de witte Nederlandse bevolking uit zeer veel verschillende biologische groepen bestaat, is dit een angstige reactie op het feit dat we nu in een multi-culturele samenleving wonen, met veel meer verschillen tussen de groepen daarin dan vroeger. Omdat dit lang door Den Haag is doodgezwegen of vermeden, zullen we nu met elkaar aan de slag moeten om hier eerlijker over te zijn, en soms wat nieuwe regels af te spreken.