Recept: Stamppot Partij Helder
Stamppot Partij Helder
Ons motto: aan de slag met het moois dat Nederland te bieden heeft!
Dit recept voor vier personen is een variant op de Hollandsche stamppot, met daarin Turkse en Marokkaanse ingrediënten. We hebben in het recept de traditionele wortelen opgenomen, maar je kunt stamppot maken van alle groenten die je maar kunt vinden!
Ingrediënten
- 1 kg kruimige aardappelen
- 750 g. winterwortelen (of ook een kilo)
- paar grote uien naar smaak (rood is minder sterk, maar aardig voor de kleur)
- Turkse worstjes
- kruiden: gemberwortel, zout, ra’s al hanout (een Marokkaans kruidenmengsel – Wikipedia)
- spekjes of Turkse geitenkaas
- boter afhankelijk van eventuele goede voornemens.
Bereiding
- Schil aardappels en winterpenen en snij ze in stukken. Winterpenen niet te groot anders zijn de stukken straks nog hard als de aardappels al gaar zijn
- Kook aardappels, wortels en 1 gesnipperde ui samen tot gaar
- Voeg ook een theelepel ra’s al hanout toe en wat geraspte gember
- Begin na kwartier met bakken van de Turkse worstjes.
- Voeg kort daarna de rest van de ui, gesnipperd toe, zodat die lekker meebakt
- Ook hier wat geraspte gemberwortel
- Als aardappels enzo gaar zijn, een deel van kookvocht in een schaal gieten en dan stampen
- Voeg eventueel nog wat ra’s al hanout toe als het niet ‘oosters’ genoeg is.
Opdienen
Doe de hutspot in een schaal, snij de worstjes in stukjes en drapeer die over de schaal met de uitjes-gemberjus.
Of vega: meng stukjes geitenkaas door de hutspot, doe de hutspot in de schaal en drapeer er nog wat geitenkaas bovenop, met wat geraspte gember. In beide gevallen is het lekker de schaal nog even onder grill te zetten.